O majstoru

Ja sam Nenad Kralj. Moje bivstvovanje na ovome svijetu počelo je 16. srpnja 1962. godine u Varaždinu. Djetinjstvo i prve ljubavi doživio sam u Konjščini.

Školu primjenjenih umjetnosti sam završio 1981. godine. Ponukan iskonskom potrebom i željom djeteta koje živi u meni 1988. godine počinjem samostalan život i rad umjetnika-obrtnika. Igrajući se zemljom (blatom) počeo sam stvarati prepoznatljive oblike na lončarskom kolu.

Kroz dva i pol desetljeća usavršio sam majstorstvo do te mjere da mogu stvoriti bilo kakvu formu od zemlje – slobodno oblikujući formu rukama ili oblikujući je u njezinom veličanstvenom plesu na lončarskom kolu. Najveća je bila amfora od cca 150 litara.

Taj moj dar i umijeće prepoznali su i mnogi gospodarstvenici i ugostitelji kojima sam izradio poslovne poklone, posuđe za njihove restorane i obiteljska gospodarstva. Mnoga kućanstva imaju moje radove u svojim prostorima jer sam surađivao sa preko 50 trgovina po cijeloj Hrvatskoj kao i u Sloveniji dok smo još bili u zajedničkoj državi.

U svojoj radionici stvorio sam jedinstven kutak kojeg možete posjetiti i vidjeti kako se izrađuju predmeti u neprekinutom kovitlacu vremena od davnih dana do danas.

Kad ste u prolasku kroz Zagorje morate doći u tu radionicu da osjetite dah vremena naših baka i djedova koji su jeli hranu pripremljenu u zemljanom posuđu i uživali u polaganom pripremanju hrane, bez žurbe koja obilježava današnje vrijeme.

Ako ste u blizini radnim danom dođite od 08 do 16 sati ili po najavi kasnije. Vikendom je obvezna telefonska najava. Možete doći i bez najave i ako sam kod kuće rado ću Vas ugostiti.

Sa željom da spojim tradiciju i nove tehnologije stvaram ove internet stranice da se što više približim čjudima koji cijene prije svega vještinu, tradiciju i zdravlje.

U svojoj svestranoj umjetničkoj slobodi od početka 2010. godine počinjem se baviti i web dizajnom na profesionalnoj razini.

Ostala umjetnička područja na koja povremeno zalutam iz gušta i potrebe za izražavanjem: performance koji me oduševljava, pisanje pjesama, slikanje, …